Depression er en tilstand af vedvarende nedtrykthed (eller fravær af følelser), modløshed og træthed. Dertil er der nedsat energi, interesse og social lyst.
Det er ikke din egen skyld, at du bliver deprimeret - og det handler ikke bare om, at man skal tage sig sammen. Tværtimod vil mange deprimerede opleve, at de har "taget sig sammen" i rigtig lang tid. Nogen kan have brug for en tid at "slippe tøjlerne" lidt. At skrue ned for ansvaret der, hvor det er muligt og i stedet afsætte tid til ro, gåture i naturen og afslappende aktiviteter.
Der kan være mange årsager til, at flere og flere danskere oplever psykisk mistrivsel, herunder depression. En af de årsager, der peges på, er, at vi lever i en tid, hvor der stilles meget store krav til den enkelte. Samtidig er der mange af os, der stiller store krav til os selv.
Karrieren eller studiet skal passes, familien skal være velfungerende, der skal dyrkes motion - og måske skal man også gå med det rigtige tøj og have et renskuret og moderne hjem. Der er ikke noget at sige til, at mange børn, unge og voksne oplever, at presset bliver for meget.
I en hverdag hvor kravene er mange, kan den enkelte opleve en følelse af meningsløshed. Måske er det længe siden, man har gjort noget, man har lyst til. Måske består hverdagen mest af krav og pligter. Måske får man følelsen af, at man befinder sig i et hamsterhjul, hvor den dagene bliver ens.
I andre tilfælde kan depressioner opstå som følge af tab - enten tabet af nære relationer eller tab af arbejde eller andre tilhørsforhold. I sådan en situation kan det være svært at finde sine ben og sin identitet i det forandrede liv.