samspilstema 1





Vis positive følelser. Vis du kan lide den anden.





Oplevelsen af kærlighed fra forældre eller omsorgsgivere er grundlæggende og tryghedsskabende i menneskers liv. Denne oplevelse er i særdeleshed vigtig for spæd- og småbørn, hvor grundlaget for tryghed lægges. For at de skal udvikle en tillidsfuld holdning til mennesker og til verden, har de brug for at opleve stabil, kærlig og omsorgsfuld kontakt med deres omsorgsgivere over længere tid.


Det gælder dog for mennesker i alle aldre, at behovet for at føle sig holdt af er grundlæggende og lægger fundamentet for, at der kan foregå god læring og udvikling.


Der er flere måder at vise positive følelser på. Det kan f.eks. ske gennem direkte ansigt-til-ansigt kontakt, hvor man smiler og ler til hinanden. Eller det kan også være, at omsorgsgiveren, i passende situationer, fortæller den anden: ”Jeg er glad for dig” eller ”Jeg synes, det er så hyggeligt, når du og jeg leger sammen”, eller ”Jeg kan så godt lide, når du og jeg er sammen…”.


Men kærlige følelser kan også udtrykkes gennem berøring og omfavnelse uden tale. Når dette sker naturligt, har det en stærk effekt. Derfor er det vigtigt at skabe intime situationer, hvor denne slags samspil naturligt kan opstå. Dette kaldes også positiv kommunikation.





Kærlig fysisk kontakt



Kærlig fysisk kontakt kan have mange grader. Her er nogle eksempler, som de fleste kan genkende:

• En let berøring som udtrykker sympati: ”Jeg er med dig.”

• En hånd på skulderen som udtryk for sympati og trøst.

• Man holder barnets hånd, mens man taler trøstende til det.

• Omfavnelse som udtryk for sympati/trøst eller gensidig glæde.

• Massage som behandling og afspænding. ​





ICDP Materialer